Опасност от ново свлачище в Искърското дефиле

OFFNews 29 януари 2021 в 14:43 2023 0

Снимка АПИ

Над 4000 тона скална маса се е срутила на пътя Своге-Ребърково край село Елисейна, съобщи на брифинг ръководителят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Има опасност от ново свлачище. 

Екипите са на терен, има 8 специализирани машини, които разчистват май-малките скални късове. Движението по пътя Своге–Ребърково остава ограничено в двете посоки.

Геолози и алпинисти са огледали района. Ще започне обрушване на скалния откос. След това ще може да започне укрепването не само на срутилия се скат, но и на съседните, тъй като има опасност от ново срутване.

Скалното срутище е в много тежък район, намира се в разлом, скалите са силно изветрели и никой не може да предвиди кога ще се случи срутване, каза геологът Кирил Викторов. "Толкова огромна скална маса не може бъде задържана от каквато и да е мрежа", добави той.

Шефът на АПИ обясни, че обезопасителните мрежи имат възпиращи функции, които могат да намалят скоростта на падащата скална маса и тяхната роля се вижда – срутището не е засегнало жп линията.

АПИ започна поетапно укрепване на скатовете на II-16 Нови Искър–Елисейна–Своге, като за Софийска област има готови проекти. Предстои да се изработят проектите и за област Враца.

Метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната, с повишаване на температурите през следващата седмица са възможни и нови срутвания по републиканската пътна мрежа. "Няма да бързаме, за да можем да укрепим устойчиво всичко", добави той.

Създадени са обходни маршрути. За леките автомобили обходният маршрут е: Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – път I-1 – Враца. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по път Е-79 Враца – Мездра – Ботевград – София и по път II-16 към Своге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови