Опашки блокират Женския пазар преди Никулден

OFFNews 05 декември 2011 в 15:25 2818 0

Никулден, риба
Опашки за риба за Никулден

Дълги опашки пред магазините за риба на Женския пазар блокират минаването между щандовете и търговските обекти още от сутринта, показа проверка на OFFRoad-Bulgaria в деня преди Никулден. Традиционно шаранът си остава най-предпочитаната риба за 6 декември, като цената му в София варира между 5 и 6 лева на килограм.

Заради огромния наплив служителите на магазина бяха изнесли рибата и пред магазините си. "Всяка година по това време опашката е огромна, затова тази година изкарахме тези маси навън, но и това не помага", разказва продавачка на пазара. "Шаранът се купува най-много, от сутринта сме продали над 300 бройки. Другата най-продавана риба е толстолопът, защото е евтина", допълва тя.

Цената на толстолопа варира между 3 лева и 4 лева за килограм. Риба, към която има по-голям от очаквания интерес, е пангасиусът, произхождащ от Виетнам. Той се продава за 4 лв. за килограм - почистен, бърз и лесен е за приготвяне, поясняват търговците. „15 минути чакам, но накрая успях да купя шаран. Правя го пълнен с ориз и орехи, защото така го предпочитат мъжът и децата ми“, споделя домакиня, току-що приключила с чакането. Засега цените на рибата са нормални, но търговците очакват поскъпване в деня на празника. Средиземноморските риби държат по-високи цени, като килограм ципура е 12-15 лв., на места дори 17 лева в зависимост от големината, а лавракът е 18-20 лв. за килограм. Цената на шарана на Женския пазар е с 40 стотинки по-ниска от другите магазини, които днес посетих, категоричен е възрастен мъж, редящ се на поредната опашка. Днес стана ясно, че в навечерието на Никулден инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в страната. Над 250 кг риба са иззети от нерегламентирани търговци през последните дни, съобщиха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови