Онлайн платформа ще помага на безработните на възраст над 55 години

OFFNews 30 октомври 2018 в 18:32 2521 1

Нова онлайн платформа, целяща да интегрира хората на възраст над 55 год. обратно в пазара на труда, бе представена днес в БТА. 

Платформата "Евъргрийн Талънтс" цели да свърже безработни хора на възраст над 55 год. с потенциални работодатели. По данни на Агенция по заетостта, 18% от търсещите работа попадат в тази възрастова група. 

Платформата стартира август тази година, като оттогава са подадени над 120 автобиографии, а двама от кандидатстващите вече са започнали работа. Инициативата се осъществява в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. 

Броят на регистрираните безработни над 50-годишна възраст в момента е малко над 72 000 човека. За сравнение с миналата година - те са намалели с малко повече от 1%. Най-съществена част от хората, които са регистрирани в бюрата по труда в предпенсионна възраст, или над 55 години, са хората със средно образование, както и тези, които притежават основно и по-ниско образование. Делът на продължително безработните, които са над 50-годишна възраст, е около 40%, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

"Евъргрийн Талънтс" разделя търсенето на три категории, като тази за висококвалифицирани кадри е привлякла най-много кандидатстващи досега. Втората най-използвана е тази за експерти, а най-непопулярна към момента е категорията за обща работа. Тази тенденция обаче вероятно е следствие на липсата на умения за работа с компютър при неквалифицираните кадри от тази възрастова група. Затова основателите на платформата планират да организират и уроци по компютърна грамотност за кандидатстващите.

Ernst&Young е един от работодателите, които участват в инициативата. Според Надя Михова, мениджър "Човешки ресурси" в компанията, Ernst&Young печели много като привлича хора от различни възрасти - по този начин екипът е по-балансиран и завършен.

В плановете на основателите на платформата влиза и откриването на консултативен център, където кандидатите ще могат да работят над психологически пречки при търсенето на работа - като липсата на мотивация или увереност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

30.10 2018 в 22:26

Добре. Пробваме.
Над 55, рядка природонаучна специалност. Съхранени трудови навици за профила. Неограничен експертен капацитет. Огромен опит.
Очаквана заплата - скромна в сравнение с еврокрадец.
Предложения - направо в редакцията. Там знаят как да ме намерят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!