Омбудсманът с препоръка да се спазват квотите за наемане на граждани в неравностойно положение

3 декември - Международен ден на хората с увреждания

OFFNews 03 декември 2019 в 09:10 1511 0

По повод Международния ден на хората с увреждания омбудсманът излиза със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания.

Анализът сочи, че въпреки законодателството, което регламентира квоти и задължение за наемането им на работа, броят им е малък, като работодателите дори предпочитат да плащат компенсационни такси, отколкото да подкрепят граждани в неравностойно положение.

Днес в сградата на институцията, по покана на доц. Диана Ковачева, ще бъде представена изложбата „И ние можем!“, организирана от Гражданска формация „Родители в действие“, в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения. Съорганизатори на събитието са представители на Съвета за наблюдение – мониторингов орган по Конвенцията за правата на хората с увреждания, Фондация „Лумос България“ и Фондация „Светът на Мария“.

Фотосите представят преживяванията на младежи и споделят техните ежедневни борби за преодоляване на бариери, предразсъдъци и преследване на мечти - като правото да учат, да имат професия, да работят, да живеят самостоятелно. Затова и посланията са: искам, обичам, мога, уча, чувствам, творя, справям се, подкрепа, възможност – това не са просто думи, а право на достоен живот!

Младежи ще разкажат личните си истории, за да вдъхнат кураж на други като тях и ще покажат как въпреки стигмата в обществото, успешно вървят по трудния път и защитават правото си на труд и развитие.

В събитието ще участват и работодатели, които ще споделят опита си с наемането на младежи с интелектуални затруднения.

Поканени са министерствата на труда и социалната политика, на образованието и науката, кметът на София Йорданка Фандъкова, ДАЗД, УНИЦЕФ, граждански организации, свързани със защита правата на децата и на хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови