Омбудсманът с предложения за по-справедливи пенсии

OFFNews 15 януари 2022 в 11:14 3643 0

Шест стъпки за по-справедливи пенсии посочва омбудсманът Диана Ковачева в становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси, финансовия и социалния министър.

Проф. Ковачева е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Диана Ковачева информира, че основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.

„Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии“, пише проф. Ковачева.

Тя посочва, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на извънредното положение.

Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че COVID добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на COVID кризата, добавката им отива за погасяването на дългове.

По този начин не се постига реално целта, за която са предназначени – подкрепа на пенсионерите и покриване на най-неотложните им нужди, храна и лекарства. Затова омбудсманът настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на COVID добавките.

„Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби до омбудсмана в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии“, пише още Диана Ковачева.

Тя допълва, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 г. и 2019 г. е използван процентът за всяка година осигурителен стаж 1.169 за 2018 г., и 1.2 – за 2019 г. или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с процент 3.8 за 2018 г. и 5.7 – за 2019 г.

Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на COVID добавките за пенсионери.

„Смятам че е справедливо да бъде обсъдена възможността след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3.8 за 2018 г. и 5.7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима. Така ще се създаде възможност пенсионерите да получат по-голямо увеличение на пенсиите си от предвиденото средно 12.5%, което ще компенсира отпадането на COVID добавката“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея това би решило сериозния проблем с временния характер на тази добавка и ще създаде много по-голяма сигурност за доходите на пенсионерите.

Проф. Ковачева напомня, че най-потърпевши от инфлацията и COVID кризата са хората със социални и инвалидни пенсии. Затова е важно през 2022 г. да се гарантира, че нито един пенсионер няма да остане с доход под линията на бедност“, пише още омбудсманът.

Проблемът на чл. 102, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, който е в сила от 1 януари т.г., е сред другите акценти в становището на Ковачева. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите осигурителен стаж и осигурителен доход през предходната календарна година, преизчисляването се прави от първо число на месец април.

По този начин, пише общественият защитник, се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия, която е за осигурителен стаж и осигурителен доход за дванадесетте месеца от годината, а не за периода от месец май до месец декември за съответната година, което изисква преразглеждане и по-справедливо решаване на казуса.

„Друг важен въпрос, който поставят пенсионерите в своите жалби е свързан с лицата, на които предстои пенсиониране през 2022 г. Става въпрос за законодателни промени, които предвиждат отпадане, след края на 2021 година, на възможността, предвидена в §22ц от Преходни и Заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване за изчисляване на размера на пенсията с индивидуален коефициент по реда на чл. 70, ал. 4 - 7, ал. 10, т. 1 и ал. 11 от КСО“, посочва Диана Ковачева.

Тя подчертава, че с тази промяна на хората се ограничава правото на избор на механизъм за изчисляване на пенсията им, който да доведе до възможността да изберат по-благоприятния за тях размер.

„В жалбите си те настояват този срок да бъде премахнат напълно, а възможността на избор на методиката за изчисляване да се запази“, допълва общественият защитник.

Проф. Ковачева обръща внимание и на друг нерешен от години проблем - възможността, при преизчисляване на пенсиите, да бъде използван средномесечният осигурителен доход за страната за предходната година на осъвременяването.

В момента подходът е крайно несправедлив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се прилага средномесечният осигурителен доход към годината, в която са се пенсионирали. Така независимо от промените, пенсиите им остават ниски.

„Давам си сметка, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов ресурс, но същевременно, бих искала да Ви информирам, че само за изминалата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за настояване на тази промяна“, заключва омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови