Омбудсманът поиска подкрепа и за битовите клиенти на природен газ

OFFNews 08 ноември 2021 в 15:33 1079 0

Заради високите цени на синьото гориво и очакваните високи сметки за отопление на домакинствата през есенно-зимния сезон, омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде разработен механизъм за временно компенсиране на битовите клиенти на природен газ.

В препоръка, изпратена до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, тя отбеляза, че цените на природния газ за битовите клиенти се повишат всеки месец и особено чувствително през последните три месеца. 

Ковачева подчерта, че е запозната с решението на Министерския съвет за допълнителни 15 млн. лв. за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление на социално уязвими лица, но настоява за компенсиране на всички засегнати.

„Принципът за компенсиране на цената на всеки консумиран мегават час, приложен от правителството за стопанските клиенти на електрическата енергия, е справедлив и подходящ също по отношение необходимите компенсации на битовите клиенти на природен газ“, смята още омбудсманът.

Според нея, след като правителството компенсира стопанските потребители заради високите цени на електроенергията, подкрепа трябва да получат и битовите клиенти на природен газ, тъй като плащат по цени, формирани под прякото въздействие на свободния пазар на горивата в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови