Омбудсманът иска отмяна на матурите за 4. и 10. клас

OFFNews 22 януари 2021 в 10:55 2708 0

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за 4. и 10. клас. Тя изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване през настоящата учебна година. 

Повод за препоръката на Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

"Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан", пише омбудсманът.

Ковачева добавя, че родителите смятат, че към момента "няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в 11. и 12. клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури".

Омбудсманът добавя, че според родителите децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация.  

"В същото време за малките ученици от 1. до 4. клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им, както и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност", казва още Ковачева.

Омбудсманът уточни, че заради извънредната ситуация в страната и към момента учениците от 5. и 12. клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване. "Не малка част от първия учебен срок на настоящата учебна година учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото", пише още тя. 

"Припомням и за сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование", добави тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови