Октомври започва със слънце, термометрите ще падат и под нулата през месеца

OFFNews 01 октомври 2023 в 06:21 2603 0

Есен

Снимка БГНЕС/архив

Октомври започва със слънчево време, но след обяд ще има повече облаци. Ще духа умерен вятър.

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София – около 24 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд облачността ще се увеличи, но ще се задържи почти без валежи. Ще духа до северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 17°, на 2000 – около 9 градуса. 
Слънце ще грее и край морето, след обяд вятърът ще отслабне. Термометрите на брега ще се качат до 27°, а сред вълните от 2-3 бала - до 24 градуса.  

Утре от запад на изток ще има по-значителни временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. До вечерта вятърът ще отслабне. Дневните температури слабо ще се понижат. Във вторник ще бъде предимно слънчево, в много райони и почти тихо. На отделни места в котловините ще има краткотрайна сутрешна мъгла. Минималните температури ще са по-ниски, в повечето места между 7° и 12°, максималните ще бъдат между 22° и 27 градуса. 

Средната месечна температура през октомври ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 10 и 13, в планинските райони - от 0 до 7. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между минус 5 и 0, прогнозират от НИМХ.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, за останалите - между 40 и 70 л/кв.м.

В средата на първото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Има вероятност след фронталното намаление на облачността минималните температури в котловините и по високите полета да се понижат значително, да са под 3 градуса и там ще се образуват първите есенни слани.

В края на първото и първите дни от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми. През следващите дни до края на второто десетдневие ще се установи антициклонален тип време. Ще е сухо, предимно слънчево, на места в равнините в часовете до обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат над климатичните норми, но минималните температури ще бъдат ниски - на места около и под 0 градуса.

През повечето дни и от третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки и по-високи от климатичните норми. Времето ще се определя от антициклонален тип циркулация. Ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или ниска облачност в равнинната част от страната. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има в средата и края на периода, когато на места ще превали дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!