Окрупняване: сливат два колежа към Техническия университет в София

Александра Маркарян 12 май 2022 в 11:28 8178 1

Сградата на Техническия университет в София

Снимка OFFNews, архив

Сградата на Техническия университет в София

Сливането на два колежа към Техническия университет - София предлага министърът на образованието на Министерския съвет по решение на висшето училище.

Акад. Николай Денков е внесъл проект на постановление за преобразуването на Обединения технически колеж в София и Техническия колеж в Казанлък.

Новото име ще е Технически колеж - София. Той ще остане в структурата на университета.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

Проектът се внася по искане на ректора на ТУ-София въз основа на решение на академичния съвет на висшето училище от февруари 2020 г., посочва министър Денков в доклада си до МС.

Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е дала положителна оценка за преобразуването на двете звена в края на октомври 2021 г.

"Преобразуването се изразява в обединяване на двата колежа с цел консолидиране на структурите, намаляване на административната тежест, оптимизиране на финансовите разходи, подобряване на качеството на обучението и на условията за развитие на академичния състав", пише министър Денков.

С консолидирането няма да се променят местоположенията, в които се провежда обучението на студентите. Базите в Казанлък, Ботевград, Козлодуй и София се запазват.

МОН обяви плана си за обединяване на университети

Същите остават и специалностите, които студентите учат, за да станат професионални бакалаври.

Обучението ще обезпечава академичният състав на основен трудов договор в ТУ – София в катедрите „Енергетика и машиностроене“ и „Електроника и електроенергетика“. За специализираното практическо обучение са привлечени и водещи специалисти от промишлени предприятия, пише още министър Денков в доклада си.

Архивът на двата колежа и след обединяването им ще се съхранява, както и досега, в Техническия университет – София. 

Обединеният технически колеж е създаден през 1997 г. с правителствено постановление. Тогава Полувисшият институт по машиностроене и електротехника – София, Полувисшият институт по микроелектроника – Ботевград и Полувисшият институт по ядрена енергетика – София са преобразувани в колеж в структурата на Техническия университет – София с наименование Обединен технически колеж – София за подготовка на студенти по специалности, свързани с машиностроенето и уредостроенето, електротехниката, електрониката, енергетиката, компютърните системи и технологии и автоматизацията на производството. Сега в него учат 525 студенти по три специалности за придобиване на степен „професионален бакалавър по…“. Те са "Приложна електронна и компютърна техника", "Електроенергетика – производство и разпределение" и "Промишлена топлоенергетика".

Техническият колеж в Казанлък е открит с правителствено постановление също от 2017 г. В него учат студенти по специалности от професионално направление "Машинно  инженерство". Сега в него се подготвят 122 студенти за придобиване на степен "професионален бакалавър по…" по специалността "Технология на машиностроенето".

Капацитетът на Техническия колеж в София е за 760 студенти. От тях в "Машинно инженерство" - 150 студенти; в "Електротехника, електроника и автоматика" – 250 и за "Енергетика" – 360.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков