Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска задържане под стража за психиатърката, източвала НЗОК

Схемата е започнала да действа през 2017

OFFNews 29 ноември 2019 в 09:38 1681 0

Снимка Архив

Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за психиатърката, която е заподозряна в източването на половин милион лева от НЗОК, съобщи БНТ.

В кооперацията, където се помещава кабинетът на д-р Инна Бончева, рядко са били виждани пациенти. Според анализа схемата е започнала да действа още през 2017 г.

По думите на Атанас Илиев, зам.-районен прокурор, една от версиите е, че недобросъвестни лекари са лъжели пациентите си, че ще им инжектират скъпото лекарство срещу пари и са го продавали. "Може да има хора, които не желаят да влизат в процедурата с НЗОК, защото искат да са анонимни. Едва ли на всеки е приятно да знаят за него, че страда от това заболяване", допълни той.

Според Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, възползвайки се от тази схема и от това, че лекарствата са скъпоструващи, лекар психиатър създава фиктивни диагнози на лица с такова заболяване - параноидна шизофрения. Попълва документи с невярно съдържание или неистински документи и се снабдява с тези лекарства, които по-късно продава. Към настоящия момент НЗОК е ощетена с близо половин милион.

На този етап прокуратурата в Пловдив е събрала достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на д-р Инна Бончева. Разследването е в много начален етап, обясниха прокурорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови