Около 900 000 българи нито работят, нито учат

Предлагат се законодателни промени така, че хората с увреждания да се включват в пазара на труда

OFFNews 15 март 2022 в 13:35 3265 0

Снимка pixabay

Около 900 000 са българите, които нито работят, нито учат. Много е трудно да бъдат достигнати, голяма част от тях са с ниско образование, с малко умения, подходящи за пазара на труда, констатират експертите.

Това съобщи Стефано Скарпета, директор на дирекция "Заетост, труд и социални въпроси" в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде БТА.

Едва около 20% от хората, които нито работят, нито учат, са регистрирани в Агенцията по заетостта, което е изключително малко в сравнение с данните от други държави. 

По-голямата част от неактивните и безработните в България принадлежат към една или няколко уязвими групи: млади хора под 30 години, които нито работят, нито учат - около 170 000 души, представители на етнически малцинства, особено ромите и турската общност - 350 000 души, хора, които не работят, защото имат семейни ангажименти като грижи за малки деца или по-възрастни членове на семейството - 290 000 души, предимно жени, трайно болни хора/хора с увреждания - 190 000 души, възрастни, близо до пенсионна възраст - 340 000 души.

По думите на Скарпета България е изправена пред редица предизвикателства на пазара на труда - има демографска криза и населението намалява драстично, много по-бързо в сравнение с други държави, което е сериозен риск, защото потенциалната работна ръка намалява постоянно. В страната ни има и изключително много хора в риск от бедност и социално изключване, заяви той.

Експертите от ОИСР смятат, че трябва да се засили сътрудничеството между Агенцията по заетостта и образователните институции, с неправителствени организации, с данъчните служби, за да се разбере как работата с тези хора по места може да бъде подобрена, включително чрез използване на медиатори.

Според министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков неактивните хора са сериозен резерв на пазара на труда. Той обърна внимание, че освен ниската безработица в България има и недостиг на квалифицирана работна ръка.

Министърът обяви, че предстоят законодателни промени – реформа в ТЕЛК, като целта е от оценка на неработоспособността да се премине към оценка на работоспособността и да се включат хората с увреждания на пазара на труда. Ще се направят и промени за по-добра връзка между образование и заетост, като учебните програми трябва да бъдат съобразени с търсенето на пазара на труда.

Предвиждат се и промени в Закона за насърчаване на заетостта - по-лесна възможност за регистрация в Бюрата по труда, както и максимално ползване на електронни услуги, които улесняват неактивните.

Георги Гьоков каза още, че хората трябва да бъдат подкрепяни с адекватни обезщетения, но и да има мерки за подходяща заетост и обучения, съобразени с индивидуалните нужди, които ще ги върнат на пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови