Охранителни фирми се събират за позиция как ще им повлияе новият закон

OFFNews 25 март 2018 в 14:20 3643 0

Охранителни фирми се събират за позиция как ще им повлияе новият закон

На 30 март ще се проведе среща с представители на охранителните фирми в страната, за да бъде обсъден новият Закон за частната охранителна дейност и това какво влияние ще окаже той върху бизнеса. Срещата е организирана от Индустриален клъстер "Сигурност" и поканата е изпратена до всички организации, представляващи бранша.

Спорни текстове в новия закон вече са на вниманието на Конституционния съд, който беше сезиран от президента и главния прокурор за противоконституионност. Става въпрос за въведения нов лиценз за охрана на урбанизирани територии, който, според Румен Радев и Сотир Цацаров, крие риск от изземване на функции изцяло приоритетни за МВР. 

В поканата за среща до охранителния бранш се посочва, че в по-голямата си част законът е "неприемлив, дискриминативен, създаващ допълнителни разходи и административна тежест", като дори противоречи на европейските практики и на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни.

На срещата ще бъде дискутиран въпросът дали законът защитава интересите на бизнеса и дали създава пречки пред него. 

Настояваме на срещата, на която ще се обсъди единната позиция на заинтересованите страни по ЗЧОД и Наредбите му, да присъстват само представители на бизнеса, за да подпомогнат със своята компетентност и експертиза обсъждането на въпросите, представляващи проблем за целия охранителен бранш, се посочва още в поканата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови