Огромната тръба, ''източвала'' язовир Студена, се оказа по-малка и затапена

Георги А. Ангелов 13 ноември 2020 в 15:40 9032 0

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Сградата на пречиствателната станция, която се реконструира.

Огромна тайна тръба, за която вчера местният сайт "За Перник" съобщи, че може да източва язовир Студена, се оказа не толкова огромна, а освен това е била затапена. Това показа проверка на OFFNews на мястото на аварията - пречиствателната станция за питейни води на Перник, която в момента се реконструира.

На 11 ноември багерът е копаел канал за поставяне на нова тръба, която ще свързва водопровода довеждащ водата от язовир Студена със сградата на пречиствателната станция, която се реконструира. В 16:20 кофата му е скъсала тръба, вода от която е заляла цялата строителна площадка. Тръбата е стара, бетонова - Ф400 и не е била означена на плановете на ВиК Перник. Според двамата ръководители на обекта тръбата е била затапена и от нея вода не е отивала на никъде. Старата тръба е излизала от малка сграда с разпределителни кранове, към които ще бъде вързана и новата тръба. Ръководителите нямат обяснения за нейната функция.

Тук е мястото на аварията

Така предположенията, че от скъсаната тръба нелегално е захранвана “Стомана Перник” по всяка вероятност не са верни. В момента на посещенето ни около 5 метровата "мистериозна" тръба се намираше върху насипа от новия канал. 

Стомана Перник е близо до пречиствателната станция

След скъсването на “затапената” тръба строителите уведомяват ВиК Перник и градът за пореден път остава без вода. Те пускат водоснабяването още същата вечер, след като спират теча. Това, че вчера и днес части на града отново нямат вода не е заради мистериозната тръба. Това се потвърждава и от съобщения на ВиК Перник за планово спиране на водата в центъра и голяма част от града заради ремонтни дейности в кв. Караманица на 12 ноември.

За ремонта на пречиствателната станция на язовир "Студена" правителството отпусна 3 млн. лв. в края на миналата година, когато Перник беше вече във воден режим, а водоемът вървеше към мъртъв обем. Освен ремонт на станцията започна спешно изграждане на 13 км водопровод, който да докара вода от Мало Бучино. Ремонтът на пречиствателната станция се прави от държавната фирма "Монтажи", която е част от мастодонта "Държавна консолидационна компания". Търг нямаше, а работата беше директно възложена в условията на спешност.

Към момента водният обем на яз.Студена е 21 572 400 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. Отчетени са : приток – 576 л/сек. и разход - 512 л/сек.

Преди месец МОСВ разреши "Стомана Индъстри" да ползва по 50 000 куб.м месечно. Така заедно с разрешените на "Топлофикация Перник" 80 000 куб., на двете промишлени предприятия ще се предоставят до 130 000 куб. непречистена вода от питейния водоизточник на Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови