Пернишки сайт твърди, че е открита огромна тайна тръба, която е източила Студена

OFFNews 12 ноември 2020 в 22:15 13731 1

Снимка Владимир Йончев

Така изглеждаше стената на "Студена" преди година.

Огромна тайна тръба източва язовир "Студена", съобщава местният сайт "За Перник". Тази тръба може да се окаже обяснението за мистериозното източване на язовира, което остави половин година Перник без вода. Тръбата се появила при ремонтни работи. Градът отново е без вода от следобед на 11 ноември заради авария на Пречиствателната станция до язовир "Студена".

Оказа се, че фирмата, която прави ремонт на станцията е разбила огромна бетонна тръба, която потича. Около 16:30 часа, багера на фирмата-строител нацелва голямата тръба и потича вода. За да спрат аварията, спират кранчето на целия Перник. Засегната е огромна тръба в земята. Някои твърдят, че е с размер Ф600, други с Ф1000. Източниците на "За Перник" са категорични, че тръбата е голяма. И пълна с вода.

Оказва се обаче, че тази тръба я няма никъде. Нито на картата. Нито някой знае за нейното съществуване. Когато работниците на строителната фирма са засегнали тръбата, от "ВиК" са казали: Тук, на този терен, тръба няма!

"Така се оказва, че тайна тръба изтича огромно количество вода нанякъде. Къде отива тази тръба? Има ли водомер? Кой плаща тази вода или се води изгубена? И дали не захранва голямо технологично предприятие в Перник или просто изтича някъде в нищото?", задава въпроси пернишкият сайт. 

Според източници на OFFNews аварията довела до спирането на водата е в самата пречиствателна станция.

За ремонта на пречиствателната станция на язовир "Студена" правителството отпусна 3 млн. лв. в края на миналата година, когато Перник беше вече във воден режим, а водоемът вървеше към мъртъв обем. Освен ремонт на станцията започна спешно изграждане на 13 км водопровод, който да докара вода от  Мало Бучино. Ремонтът на пречиствателната станция се прави от държавната фирма "Монтажи", която е част от мастодонта "Държавна консолидационна компания". Търг нямаше, а работата беше директно възложена в условията на спешност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови