Огнище на птичи грип в Хасковско

OFFNews 31 декември 2021 в 10:19 1099 0

Снимка Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в област Хасково. Вирусът е установен в два животновъдни обекта за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Криво поле, община Хасково, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Издадена е заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнището. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта, уточниха от агенцията.

Около засегнатия животновъден обект са били определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с девет села от община Хасково, две села от община Харманли и осем села от община Стамболово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и транспортни средства, свързани с технологичния процес в обектите, се допълва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови