Официално: Росенец е плаж

OFFNews 19 април 2021 в 15:29 7107 0

Плажът около летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в „Росенец“ вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица.

На 11 март Върховният административен съд окончателно остави в сила определението на Бургаския административен съд от 8 януари 2021 г. по казуса "Росенец". С него бе отказано спиране на предварително изпълнение на заповед от 5 ноември 2020 г. на началника на служба „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата на Росенец като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като защитена.

Административно дело бе образувано във ВАС по частна жалба на „Стрейтлайн“ АД с аргумента, че се създават неудобства за дружеството при стопанисване на сградите. Освен това бе оспорвано и това, че този бряг е крайбрежна плажна ивица.

По този повод депутатът от ДБ Иво Мирчев обясни днес, че с това нещата не приключват и че партията ще продължи да "закача" "Росенец", докато не бъдат премахнати незаконните постройки, подпорната стена и незаконният кей. "Следва в България да има един закон за всички", заключава той.

Ето и пълния текст на съобщението на Мирчев във Фейсбук:

"Плажът вече е плаж❗ Бълнуваният от Борисов „летен преврат“ на Росенец беше акция срещу завладяната държава, срещу Сарая и срещу мита за неговата неприкосновеност. Но това беше само началото на дълга институционална битка, която Демократична България продължава да води.

✅Днес плажът на Росенец вече официално фигурира в кадастъра като плаж. Това означава, че и пътят, който води до плажа, става гарантиран от закона, и никога вече няма да бъде частен. Това означава, че много скоро над него ще се вее гордо българският флаг. Обещахме Ви, че това ще се случи и ще изпълним обещанието си.

Няма да спрем дотук. За съжаление на Борисов и Доган ние ще продължим да „закачаме“ Росенец – следва премахване на незаконните постройки, подпорната стена и незаконния кей. Следва в България да има един закон за всички".

"Вече в резултат на нашите действия от лятото насам и по наше искане този плаж фигурира в кадастралната карта като такъв. И по-важното, което е - това е част от моята стратегия да поправя грешката си с гласуването на Общинския съвет от 28 април 2020 г. и обещанието, което поех тогава, да направя всички възможно да върна пътя на гражданите на Бургас", написа и друг депутат на ДБ Димитър Найденов във фейсбук.

Решението е окончателно, поясни Димитър Найденов, и пътят до плажа трябва да бъде запазен. Сега предстои да се издаде акт за държавна собственост и ивицата да бъде категоризирана от Министерството на туризма.

През юли м.г. близо 10 часа в бургаския парк "Росенец" продължи инициативата за масово ходене на охраняем плаж. На протеста се събраха стотици. Над 5000 симпатизанти на ДПС от цялата страна пък се струпаха рано сутринта на брега край луксозния имот на плажа в защита на Доган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!