OFFRoad-Bulgaria и десетки доброволци спасяват вековен манастир

OFFNews 02 април 2017 в 11:58 14433 6

Близо до българо-сръбската граница и на десетина километра от Годеч се намира село Разбоище, а недалеч от него и скалният Разбоишки манастир „Въведение Богородично“. Извисяващ се в скалите над река Нишава и скътан на края на разбит черен път до ЖП линията Калотина-Стаинци, манастирът отдавна не е това, което е бил някога.

Смята се, че води началото си още от годините преди турското робство, а по време на борбата за освобождение също изиграва своята важна роля. По време на Априлското въстание там се произвеждал барут, а пак там се подвизавал племеникът на Филип Тотю - Йоан. Историята гласи, че Васил Левски също се е укривал в Разбоишкия манастир. Към значимостта му за време трябва да се прибави и фактът, че същевременно с другите си дела монасите обучавали децата от околността в килийно училище към него.

През вековете „Въведение Богородично" е бил мъжки манастир , но в близкото минало единствените му постоянни обитатели са жени. До 2007 г., когато почива и последната от тях. Оттогава насам в манастира няма богослужебно лице, а разрухата в някога населяваните постройки е очевадна.

Сградата на килийното училище към манастира

За щастие има немалко ентусиасти, решени не просто да запазят, а да върнат манастира в някогашния му вид. Така рано на 1 април група доброволци, включваща и представители на форума OFFRoad-Bulgaria, се запъти към „Въведение Богородично“ с конкретната цел пролетно почистване на превърналата се в импровизирано сметище гора точно до сградите, някога обитавани от монахините.

Веднага след пристигането си десетките доброволци запретнаха ръкави, за да разчистят възможно най-бързо гората от натрупаните стотици найлонови опаковки, пластмасови и стъклени шишета. Почистването се затрудняваше от гъсти храсти и ниски клони на дървета, което наложи разчистване на района, за да могат ентусиастите да достигнат до боклука.

След окастрянето им групата успя с бързи темпове да отърве природата от стотици килограми боклук, предостатъчни за запълване на приготвения камион, с който чувалите да бъдат извозени. 

В същото време работата продължаваше и в самите постройки, части от които се сдобиха с нова боя. И това е само част от плановете за възвръщане на някогашния блясък на манастира. Акцията не е нито първата, нито ще бъде последната. Инициаторката на почистването Милена, магистър по туризъм, която дори посветила магистърската си теза на „Въведение Богородично“, показва сградата на килийното училище. Обяснява, че преди време, за да се запази основата, е премахната рушащата се горна керпичена част. Оставащата част от постройката е покрита с надеждата някога да бъде възстановена. 

Обмислят се следащите стъпки за работа и по скалния параклис, включително поставянето на мрежа, която да спре падането на отчупени късове от скалата. За да улеснят предстоящата работа доброволците планират да устроят палатков лагер, където да могат да остават за по-дълго, когато времето позволява.

Работата изисква и финансови средства и в набирането им се включа Националната аматьорска лига по баскетбол, която организира благотворителен мач на 22 април в София. Срещата ще се проведе от 15:00 ч. в Овергаз Арена в столицата и ще бъде със свободен вход, като всеки присъстващ ще има възможността да дари за каузата толкова, колкото може да си позволи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

29.04 2017 в 12:51

Защото са се развъдили много тролове - чуждопоклонници. Да не ти пука, полека-лека ще бъдат затрити.

12216

6

Uzer2

27.04 2017 в 22:38

Не познавам автора на фото албума, не разбирам защо има минуси на съобщението ми. Искам просто да го популяризирам, тъй като статията по-горе е на същата тематика.

12216

5

Uzer2

13.04 2017 в 15:11

Браво!
Споделям линк на Фотопътеводителят Изгубената вяра. Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
https://www.facebook.com/100000506232116/posts/1736272286399629/

21272

3

Гароне

04.04 2017 в 15:04

И от мен браво и поклон.

23293

2

Стефан

04.04 2017 в 01:44

Там освен младежи, има и ловки чички, които умеят разни неща, в това число - после да почерпят. Но все едно - всяка помощ е нужна.

12284

1

Kristiano789

03.04 2017 в 11:26

Браво бе, много е радващо да видиш, че има такива млади хора в България. Готови да помогнат, без да търсят нищо в замяна. Страхотен пример давате, младежи, дано повлечете крак за още такива инициативи