Общината във Варна обяви война на боклука - вдига глобите и засилва проверките

Нели Александрова 14 юни 2024 в 09:23 1439 0

боклук

Снимка Нели Александрова

Варна

Засилени проверки, по-високи глоби и нарочна информационна кампания срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци влизат в списъка на мерките, с които общината във Варна ще подобрява чистотата в града.

Сред мерките е и оптимизирането на работата на сметопочистващата фирма, от която жителите се оплакват от години, особено през летните месеци.

Проведохме редица срещи с представители на сметопочистващата фирма, фирмата по разделно изхвърляне на отпадъци, районните администрации, МВР и РИОСВ. Целта е чрез съвместни усилия да подобрим състоянието на градската среда, каза кметът Благомир Коцев.

Миналата седмица Община Варна внесе сигнал до прокуратурата, подкрепен със снимки и видео материал, както и сигнали от граждани, че неидентифицирани лица изваждат от съдовете за смет чували и разпиляват боклука наоколо.

В ход са вече и засилени проверки на общински екоинспектори, съвместно със служители на „Общинска полиция" във Варна. Акцията на терен тече от две седмици и се провежда във всичките пет района на града.

Във Варна обаче започват и мащабни проверки на търговските обекти.

Проверките ще са в три стъпки – по документи, аналитична и на място. Действителна – на търговските обекти в града. Инспекциите ще се правят със съдействието на служители на полицията и местната регионална инспекция по околна среда.

Търговските обекти се очертават като най-сериозните замърсители. Има съмнение, че фирмите са сключили договори за извозване на боклука, в които са заявени многократно по-малки количества отпадъци от действителните, обясни Коцев.

Документално ще проверяват договори за сметоизвозване и счетоводни книжа, а последващият анализ цели да установи дали количеството боклук, генерирано от търговския обект, отговаря на реално изхвърляното. При установени несъответствия собствениците ще бъдат санкционирани, категоричен беше Благомир Коцев.

Освен погването на всички, които замърсяват, се очаква някои по-критични за чистотата точки да бъдат включени в установените патрулни маршрути на полицията.

За два месеца и половина, служители на община Варна са съставили 33 акта на нарушители за неправомерно изхвърляне на отпадъци. С далеч по-ниска ефективност обаче се оказват районните кметства, които също имат щатни екоинспектори, алармира Коцев. За същия период те са съставили едва по 1-2 акта на район.

Местната администрация ще поиска от Общинския съвет промени в Наредбата за управление на отпадъци. В тях са заложени по-високи санкции за търговци и за граждани, които замърсяват. Предвиждат се и глоби за шофьори, които възпрепятстват работата на камионите на сметопочистващата фирма, като паркират пред контейнерите за смет.

От общината във Варна ще направят и опит да се увеличат местата за сметосъбиране в града. По думите на Благомир Коцев, в градоустройствените проекти на предходната администрация подобни „джобове" рядко са били залагани.

Вече е обявен и нов график за изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци – те ще могат да се поставят до казаните за извозване, но само в конкретен за всеки район и всяко от съставните на община Варна села ден. Въвежда се и максимално допустим обем от до 1,5 куб. м на домакинство.

Изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци с по-голям обем от допустимия и в дни извън графика ще се третира като наказуемо нарушение.

Община Варна ще организира информационна кампания за запознаване на гражданите с правилата за изхвърляне на всички видове отпадъци. Тя включва поставяне на стикери по съдовете за смет, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в социалните мрежи, медийни публикации, както и разяснителни срещи с домоуправителите в кварталите на морската столица.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II