Общинар се опитва да прокара строеж на 8 сгради в парк Бедечка

OFFNews 25 септември 2017 в 13:33 8064 2

Опитите в старозагорския парк да се заобиколи забраната за строителство и на мястото на живописната местност да се появят нови бетонни сгради продължават, алармираха екоактивистите от "Запазете Бедечка".

Старозагорският общинския съветник Недялко Ангелов внесе предложение в ресорната комисия, с което иска алтернативен вариант на запазване на парк "Бедечка" - с 8 допълнителни парцела за застрояване. Сесията, на която ще се решава запазването на парка, е на 28-и септември.

В предложението на кмета Живко Тодоров 8-те допълнителни сгради липсват, но все още не е ясно чие предложение ще подкрепи местният парламент.

Претекстът е за осемте допълнителни сгради във варианта на Ангелов е, че те уж имали разрешения за строеж в заварено положение, преди влизането на забраната за строителство в парка. Това обаче съвсем не отговаря на истината.

Приложение 1

Приложение 1 показва ясно, че разрешения за строеж имат... само няколкото вече построени сгради. Сградите са в прословутия комплекс, заради който падна предишният главен архитект на града, след като се разбра, че проектант в комплекса е жена му.

Кметът Тодоров наскоро назова само две сгради, които са с придвижена документация. Но дори и те нямат разрешително за строеж. Нещо повече, Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в Стара Загора, че Общината трябва да се произнесе за 2 нови разрешителни. А наскоро авторитетен юрист изпрати становище до Общината да излезе с мотивиран отказ. Общината подозрително мълчи по становището на адвоката и продължава да не издава откази, което навежда на мисълта, че се търсят варианти как да се допуснат още сгради.

Скандалното е, че въпросните 8 сгради засяга терени, чиято растителност беше умишлено умъртвена - както показаха поредица журналистически репортажи. Предвидена е и улица между терените.

Приложение 2

Приложение 2 показва растителността, която е унищожена от вече построени сгради и тази, която е застрашена. Вижда се, че част от растителността явно дори не е била отразена в паспортизацията, която общината направи.

Следващите приложения ясно показват умъртвените и вече нарязани дървета в някои от въпросните терени. Дори и изсъхнали, дърветата не могат да се режат без разрешително от Общината. Зад оградите вече не може да се контролира унищожаването на дървета, но вече се виждат изсъхнали. Приложение 6 показва статуса към момента.

Мирише ли на откровен лобизъм и създават ли се съмнения за корупция? Ако намерението за осем сгради получи подкрепа, "Запазете Бедечка" ще държи отговорна цялата намесена администрация и ще извади на показ всички общински съветници, които гласуват това, заричат се екоактивистите. 

От "Запазете Бедечка" заявяват и че са решени да продължат с протестите до последно. Целта е бързо и справедливо решение, след категоричния референдум в полза на парка преди три месеца.

Междувременно, голяма верига хипермаркети вече преосмисли намерения да строи в парка, а кметът заяви, че не стои опасността от прокарване на нов булевард в зелената площ. Процедурата за замяна на терени в парка с военни имоти също върви гладко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8968

3

Тахтун

04.10 2017 в 11:41

Голямата корупция е била преди десетина години по времето на др.Желев (БСП) , който е главният виновник за облекчаване на получаването на разрешенията. Някои от имотите са с пазарна цена към милион лв, тъй че борбата вероатно ще е тежка!

12278

2

pencotk

04.10 2017 в 07:08

факта, че коментара е изтрит, потвърждава фактите...