Община Царево опитва да застрои плажа Силистар

OFFNews Последна промяна на 24 август 2018 в 09:41 11694 4

На извънредно заседание на общинския съвет на Царево днес ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност, предупреждават от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

В рамките буквално на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плаж Силистар на място, където преди години е имало постройки на местното ТКЗС. Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, потвърждават природозащитниците.

Защо цялата схема е незаконна?

Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Коалицията „За да остане природа в България" се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да предприемат необходимото да бъде спазено българското и европейско законодателство. Ако Община Царево действително приеме това решение днес, очакваме двете институции да обжалват решението й в съда в най-кратки срокове.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла" с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

4

случайно прочетох

24.08 2018 в 13:09

Не остана незастроено местенце по нашето море.
А после защо ходите в Гърция!Не сте патриоти!

11406

3

Hihi1981

24.08 2018 в 12:02

Асфалтирайте плажа!!!С колата направо във водата!!!!

3616

2

zuljin

24.08 2018 в 10:11

Още стройте бе... българите вече изгонихте, сега наред са и чуждестранните туристи.
После кобилата ще се чуди как да раздуе статистиката, че да не се види резила в сектор "Туризъм".

7671

1

Hissarion

24.08 2018 в 10:02

По-добре да се обърнат към арменския поп, вместо към Немо Динов за такива неща. Местните дерибеи Лапчев и Скумриев може вече да са го брифирали какво замислят.