Общественици и интелектуалци предлагат насаждането на остра конфронтация да се инкриминира

От клуб „Милениум” поискаха дипломите на депутатите, министрите и магистратите да са публични

OFFNews 26 ноември 2018 в 21:48 4444 0

Интелектуалци, бизнесмени и общественици участваха в първия Национален сбор за единение на България. Те предлагат да се инкриминира насаждането на остра конфронтация сред обществото, която подкопава българската държавност и обслужва само чужди интереси.

Проявата беше организирана от националната инициатива „Единение“ начело с акад. Стефан Воденичаров, дългогодишен председател на БАН.

Членът на управителния съвет на Милениум клуб Лондон и доктор на науките от Кембридж Велислава Петрова призова дипломите на всички в изпълнителната власт, парламента и съдебната власт да бъдат публични. Целта - да се знае „какви хора с какво образование, квалификация и ценз, и къде завършили ни управляват“. 

Акад. Стефан Воденичаров пък очерта платформата на движението - „национално, българско, неполитическо и надпартийно“. От "Единение" предлгат да се създаде надпартиен "Съвет на старейшините", който да е коректив на властта.

На форума присъстваха фигури от българските научни среди, интелектуалци, индустриалци, предприемачи, журналисти. Присъстваха академиците Антон Дончев, Дамян Дамянов, Геогри Марков, Благовест Сендов, д-р Константин Тренчев, проф. Михаил Неделчев, Лиана Панделиева, проф. Стефан Хаджитодоров, ген. Тодор Бояджиев, ген. Васил Върбанов и други. Инициативата е подкрепена от 33 граждански организации.  

На Националния сбор беше приета декларация с проекторешение на стратегия за единение на България, като именно част от нея е идеята да се инкриминира насаждането на разединение. Тя предвижда още лустрация за политиците, обогатили се от предстоя си във властта. Друга идея, записана в декларацията, е да има наказателна отговорност и обществена нетърпимост към "крадците на народното богатство", както и възможност за законова конфискация.

Националния сбор предлага да бъде създаден и институт за национална памет.

Декларацията предвижда и конституционни промени - в основния закон да бъде записано, че важните за страната и обществото закони се приемат с квалифицирано мнозинство от 2/3. Целта е да не може доминиращата политическа сила да налага своите тясно партийни решения.

Друго искане е да има законова ограничаване на престоя във властта на всички нива до два мандата.

Форумът иска да се организира всенародно допитване за приемането на националната стратегия за единение през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови