Обсерваторията в Рожен с нови "очи". Откриха новия роботизиран телескоп "AZ 1500''

OFFNews 01 юли 2023 в 16:30 1574 0

Снимка БГНЕС

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия – БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ бе открит днес. На събитието присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, представители на научната общност, общественици и гости.

За нас е гордост, че имаме най-сложната и най-богатата като научно оборудване обсерватория в Югоизточна Европа. Горд съм, че българската астрономия и астрофизика са не само на световно ниво, имат своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света, каза в словото си премиерът акад. Николай Денков. Не се случва често да открием такава национална инвестиция в научен инструмент, който да ни дава нови възможности да опознаем какво се случва в света, в природата около нас, допълни премиерът.

Според него астрономията не е наука за звездите, които са там далече, а астрономията и астрофизиката са науките, които буквално определят цялата среда, в която живеем. Не е случайно, според акад. Денков, че първите религиозни храмове са били свързани с астрономическите явления. Тази обсерватория е символ на връзката между духовното и научното, каза министър-председателят. Той припомни, че именно в обсерватории като тази са наблюдавани първите комети, за които сега учените спорят дали от тях е дошъл животът на земята.

Нашето поколение астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, заяви проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия. Според него данните, които ще бъдат събирани с този телескоп, ще бъдат от полза за световната астрономия, давайки възможност на българските астрономи да участват в международни колаборации, да изследват най-интересните обекти във Вселената.

Откритият днес роботизиран телескоп бе определен от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, като великолепна придобивка за обсерваторията и за цялата астрономическа колегия.

Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклонения и необходимост от допълнителни корекции, уточняват астрономи от обсерваторията.

Телескопът е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!