Образователната ни система се готви да посрещне до 100 хил. украински деца

OFFNews 14 март 2022 в 15:27 1287 0

Снимка Архив OFFNews

До края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи от Украйна, но тези хора още не са решили дали да останат в България, или да продължат в чужбина. Около 20 хил. биха могли да бъдат включени в образователната ни система без голяма промяна в организацията, но се подготвяме и за варианта до 100 хил. младежи и деца - ако се стигне до по-екстрремна ситуация, каза министърът на образованието акад. Николай Денков в Пловдив, цитиран от БТА.

Подготвят се документи за получаване на финансиране от Европейския съюз за някои дейности на принципа сега да използваме средства от бюджета, но те да бъдат възстановени от Общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци, допълни министъра.

Министър Денков откри STEM център в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техники (ПГХТТ) в Пловдив.

По думите на директорката на гимназията Людмила Ганчева центърът е интегрирана съвкупност от седем специално оборудвани кабинети. В тях се провеждат интегрирани уроци, които са мултидисциплинарни и трансдисциплинарни, в които учениците усвояват знания и формират умения на база на диалога на две и повече дисциплини, подчерта Ганчева. Проектът за изграждането и оборудването на кабинетите е на стойност 300 000 лева, като училището дофинансира с 40 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови