Обмислят помощ за домакинствата, настанили украинци

19 000 граждани на Украйна у нас вече са с временна закрила

OFFNews 30 март 2022 в 11:24 1566 1

Мариана Тошева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мариана Тошева

19 000 граждани на Украйна у нас са с временна закрила. По данни на "Гранична полиция" са влезли 127 616 души, а като останали в България се водят 58 723. 

Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове. Прецизира се точно каква да е помощта за домакинствата, за да се избегнат злоупотреби. 

Това съобщи Мариана Тошева, новият председател на Агенцията за бежанците, по бТВ. Местната власт трябва да знае, че на територията на дадена община има настанено семейство или лица от Украйна, защото така може да се проследи къде са тези хора и колко време остават там“, допълни тя. По думите й се очаква втора бежанска вълна от Украйна, защото ситуацията там не затихва, така че България трябва да е добре подготвена, обясни Тошева.

По думите ѝ до края на май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях. 

„При този безвизов режим 90 дни част от хората наистина все още се колебаят дали да пристъпят към регистрация за временна закрила и съответно да ползват правата, които произтичат. Регистрацията е важна за правата на тези хора и е свързана с адресната регистрация за социалното подпомагане, а другата линия това е, че те при всички положения се настаняват, тоест не са оставени без подслон и без
обгрижване“, обясни председателят на Агенцията за бежанците. 

Гражданите на Украйна да се възползват от статута на закрила в нашата страна, както и в страните от Европейския съюз. Правата, които произтичат от това са основно настаняване, медицинско обслужване. На този етап медицинското обслужване е предвидено както за всички лица, които са на територията на страната - спешната помощ, а за така наречените уязвими групи като бременни жени, възрастни хора, инвалиди, хора с хронични заболявания, за тях вече по реда за българските граждани се осигурява медицинско обслужване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков