Областният управител на Ловеч търси съдействието на МОСВ за обезвреждането на опасни пестициди

OFFNews 23 август 2021 в 21:53 4579 0

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев е поискал незабавно съдействие от министъра на околната среда и водите Асен Личев за финансиране обезвреждането на складовете за пестициди с изтекъл срок на годност в региона.

В момента на територията на областта има 30 такива складове със стотици тонове опасни препарати за растителна защита, съобщи БНР.

Преди три години е започнал проект за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита (ПРЗ) с изтекъл срок на годност, изпълняван по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, но на територията на област Ловеч от общо 31 склада са отворени само два – централизираният в село Карлуково, община Луковит, и складът в град Угърчин.

В рамките на срока на договора предвид значимата разлика между предварителните прогнози и установените реални количества отпадък и в двата склада са били извършени дейности по преопаковане на пестицидите.

Една част от тях са изнесени за окончателно обезвреждане, останалото е подготвено за транспорт и крайно обезвреждане.

През 2020 г. е сключен договор между община Ловеч и фирма от София и негодните ПРЗ (2642 кг) в склада в село Владиня са окончателно предадени за обезвреждане, а в склада в ловешкия квартал "Гозница" една част от количествата са преопаковани и изнесени, друга част са налични.

По данни на РИОСВ – Плевен, в останалите складове в област Ловеч към 1 януари 2021 г. има близо 225 тона твърди, смесени и течни количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!