Облачно днес, от минус 10 до 25 градуса през март

OFFNews 01 март 2022 в 05:38 1544 0

Снимка Pixabay

Март започва с облачно време, на места ще превалява слаб сняг, ще духа североизточен вятър. В Добруджа и Лудогорието има условия за снежни виелици.

Максималните температури днес ще бъдат между 0° и 5°, в София - около нулата, според прогнозата на НИМХ. 

По високите върхове в планините термометрите ще се качат до минус 5 - минус 9 градуса. В морето ще се вдигат вълни от 3-4 бала, на брега температурите ще са до 4 градуса. 

През март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България - между 6° и 9°, а в планините - между минус 8° и минус 2°.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в отделни места и по-ниски, а най-високите - между 20° и 25°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините - между 50 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. През следващите два, три дни облачността ще е променлива и на отделни места в планинските райони ще превали слаб сняг. От 7-и до края на периода отново на повече места в страната ще има валежи, предимно от сняг, по Черноморието и в южните райони - от дъжд.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд, в планинските райони от сняг има около 11-и, 16-и и в края на периода.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22-и, в средата и края на периода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови