Обявиха конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК

OFFNews 07 ноември 2023 в 10:59 1810 2

Мемориала в парка на НДК

Снимка НАГ

Столична община обяви архитектурен конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. 

Това става ясно от сайта на направление „Архитектура и градоустройство“ към СО. Решението за възстановяване на мемориала в парка на НДК бе взето от СОС в края на май. 

Мемориалът на загиналите воини от „Желязната дивизия“ е открит през 1934 г. от цар Борис III, за да се почете безпримерната храброст и победни боеве в защита на отечеството. През 1980 г. е съборен при строителството на НДК и на негово място е издигнат паметника „1300 г. България“, който е премахнат през 2017 г. 

Предвижданията на идейния проект трябва да включват: 

· осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в трите войни. 

· цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

Крайният срок за подаване на проекти в конкурса е 29 януари догодина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

07.11 2023 в 12:04

В ония времена така се действаше. Буташ отживялото старо и слагаш на негово място някой символ на светлото бъдеще, което така и не настъпи, а се виждаше вече на хорозонта...Ама то и палатките тогава не ставаха да ги опънеш в защита на старото...И Мая я нямаше още...

400

1

демотиватор

07.11 2023 в 11:45

Комунягите (с наследница БСП) съсипаха оригиналния паметник и инсталираха вместо него "петохуйника" на титана на пролетарското изкуство Старчев.
После някой и него (петохуйника) гътна (благодаря!) и инсталира грамотно направен мемориал с хубав лъв.
И сега почваме пак от начало....
 
X

Да помогнем на украинските деца!