Обявено е бедствено положение в Монтана, Враца и Ловеч

АПИ съветва само в спешни случаи да се пътува в Северозапдна България

OFFNews 30 декември 2014 в 11:01 3420 1

Бедствено положение е обявено в областите Монтана, Враца и Ловеч, съобщиха от МВР.

Силният вятър и обилният снеговалеж в северозападната част на страната предизвикаха снегонавявания, като на места преспите надхвърлиха един метър, съобщи Нова телевизия.

За последните 12 часа пожарникари, полицаи и спасители евакуираха от преспите над 320 души, изтеглиха 640 леки коли, осем автобуса и микробуса и четири тежкотоварни автомобила.

В общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец в област Монтана са се образували снежни преспи от над 1 м. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 човека са евакуирани и настанени в сградата на община Вълчедръм и в кметство на село Ковачица.

Пътищата между селата Долно Церовене и Вълчедръм и градовете Монтана и Лом остават временно затворени.

В област Враца са получени множество сигнали за закъсали автомобили между град Оряхово и село Селановци, както и в пътните участъци между селата Лесура и Фурен. О

казана е помощ и всички, авариралите автомобили са освободени и към момента няма сигнали за бедстващи на територията на областта.

От Министерството на отбраната съобщават, че военни тази нощ са изтеглили 9 автомобила с хора, закъсали в снежните преспи.

В област Плевен има затворени пътища в общините Плевен, Кнежа, Долна Митрополия, Червен Бряг и Пордим. Затворен е и пътя между Плевен и Ловеч.

Продължава евакуирането на закъсали шофьори по пътя Кнежа - Бяла Слатина. 

В област Ловеч е обявено бедствено положение за селата на територията на общината. Към момента не е възможно да бъдат почистени пътищата до малките населени места. 

От Агенция пътна инфраструктура (АПИ) съветват шофьорите да пътуват Северозападна България само при крайна необходимост.

"Препоръчваме на хората да не излизат по затворени пътища и да спазват ограниченията ни. Цяла Европа страда от тези снегове. Дежурният телефон на ситуационния център е 0700 130 20. Препоръчвам на хората да се обадят и да получат актуална информация за пътната обстановка преди да тръгнат", каза сутринта в интервю за Нова телевизия Лиляна Павлова.

Малко по-късно стана ясно, че кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е издал заповед за отмяна на бедственото положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови