Обединени земеделци искат наказания за поругани паметници на Александър Стамболийски

Диана Варникова, Пазарджик 27 юни 2022 в 16:37 1976 0

Паметникът в с. Славовица

Снимка Диана Варникова

Паметникът в с. Славовица

Обединени земеделци настояха за своевременната намеса на компетентните органи, за да бъдат разкрити и подведени под отговорност извършителите, напръскали със спрей паметниците на земеделския трибун Александър Стамболийски в родното му село Славовица и в Пазарджик.

В призивите, изпръскани върху каменните бюстове на земеделския водач, пише“ Да живее Цанков!“, „Да живее 9 юни“, а върху лика на бившия министър-председател с червена боя е написано“ Предател“.

За трети път в рамките на една година паметта на Александър Стамболийски е обект на хулигански акт. „Дни след като отбелязахме 99 години от жестокото убийство на земеделския лидер, държавник и реформатор, станахме свидетели на ново срамно посегателство срещу личността и делото на Стамболийски, коментират от „Обединени земеделци“.

Провокацията със заливането на паметника с боя и рисуването със спрей върху него е акт на безсилие на тези, които се опитват да омаловажат неговата изключителна личност и мащабните реформи, които той провежда начело на земеделското правителство в периода 1919–1923 година. На 15 юни миналата година паметникът на Стамболийски на едноименната улица в Пазарджик беше обект на посегателство, дни след отбелязване на 98 години от неговото убийство, а след това на 9 септември, когато целият паметник беше залят с червена и синя боя.

Снимка: Паметникът в Пазарджик

Александър Стамболийски е идеолог на земеделското движение у нас, което има вековен исторически път и знакова мисия в развитието на страната. Ние, неговите последователи, приемаме този и всеки друг подобен акт, не само като вандализъм, но и като липса на патриотизъм, възмущават се от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови