НЗОК предвижда 43 лв. на ден за болен от коронавирус

OFFNews 03 март 2020 в 15:47 5885 1

Снимка Pixabay

НЗОК и Българският лекарски съюз са се договорили по коя клинична пътека ще се лекуват евентуално заразените с коронавирус пациенти, съобщи съсловният съюз, като публикува указанието.

Пациентите ще бъдет приемани в болниците по съществуващата вече клинична пътека 104 - Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения.

Пътеката определя цена от 618 лв. за пациент за болничния престой, като продължителността на лечението е около 14 дни. Това означава, че на ден за пациент се заделят около 43 лева.

Уточнено е, че болните ще бъдат приемани по код j11.1 - Грип с други респираторни прояви.

Този код важи за хора с грип БДУ и грипни заболявания, сред които: остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища, ларингит, фарингит или плевралeн излив вследствие на неидентифицирани вируси.

Според специализирания сайт "Право и здраве" пътеката е лимитирана до 6358 души годишно. Броят им не е увеличен заради новата епидемия.

Тази клинична пътека се изплаща само на болници с инфекциозни клиники или отделения, освен ако не възникне епидемия. Тогава болни ще могат да бъдат приемани по пътеката и в други болнични звена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

03.03 2020 в 19:32

Колкото за „Бог да прости", т.е. за легло, храна, режийни и някой евтин антибиотик. Денонощна работа в рискова среда на високо-специализиран персонал? Не е предвидена такава. #ДемагогияБГ