НЗОК иска клиничните пътеки да поевтинеят с 18%, чакат дефицит от 200 млн. лева

OFFNews 01 юни 2015 в 16:05 2712 0

Здравната каса е предложила на Лекарския съюз намаляване на цените на клиничните пътеки с между 16 и 18%. Това се е случило на среща този следобед, на която лекарите очаквано не са се съгласили с предложението.

След срещата заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на Касата, уточни, че тази година в бюджета на касата се очаква да се оформи дефицит в размер на 200 млн. лв., информира Дарик. 

По-рано управителят на институцията д-р Глинка Комитов увери, че ще предприеме мерки за намаляването на този дефицит до 30 млн. лв. 

Здравната каса ще предложи корекция на Националния рамков договор, така че вместо да се намаляват цените на клиничните пътеки, от парите за болниците да се извадят значителен брой пътеки, с което разходите за тях да намалеят, заяви Комитов преди срещата с медиците. От думите му стана ясно, че такива са пътеките за очни болести, за кожни заболявания, както и за болести на ушите, носа и гърлото. Той уточни, че е скептичен към идеята за намаляването на цените на клиничните пътеки, тъй като имало пътеки, които просто не трябва да се намаляват.

Д-р Комитов е убеден, че 75% от клиничните пътеки, по които Касата плаща, могат да бъдат или извадени от болниците, или коригирани и това може да спести достатъчно средства, за да не се налага цените им да бъдат намалявани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови