Лекарите против да паднат цените на клиничните пътеки

OFFNews 26 май 2015 в 15:35 2321 0

Лекарите се обявиха категорично против да се намаляват цените на клиничните пътеки между 12 и 13%, както поиска Здравната каса. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. 

Медиците твърдят, че предприемането на подобна стъпка ще доведе до увеличаване на дейността на болниците, което от своя страна ще намали качеството на здравните услуги. "Всичко това ще демотивира медицинския персонал и няма да бъде в полза на пациентите", заявяват от съсловието. В становището им се припомня предупреждението на БЛС, че в бюджета на НЗОК ще се появи дефицит от 150-200 млн.лв. и че лимитирането на дейностите е свързано именно с този проблем. 

Според Националния рамков договор между БЛС и НЗОК те трябва на всяко тримесечие да извършат анализ за текущото разходване на средства от бюджета на НЗОК и изпълнените обеми на медицинска дейност.

БЛС подчертава и необходимостта от получаване на информация за текущите събирания на здравноосигурителни вноски, тъй като, съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2015 г., надсъбраните вноски следва да се изразходват за плащане на медицинска дейност. Към момента обаче, НЗОК нито е представила задължителния анализ, нито УС на БЛС е получавал покана да дискутира параметрите на подобен анализ. Не е представен и отчет от страна на НАП за текущите надсъбрани здравноосигурителни вноски, нито е налице каквато и да било справка за консумираните обеми в национален мащаб, обясняват от съсловната организация. 

Според БЛС, ако в някои болници има регистрирано изключително завишаване на обема дейност, то редно е Касата и Медицинският одит към МЗ да упражнят съответния контрол. Съсловната организация намира за абсолютно неприемливо единични, изолирани случаи станат причина за наказание на всички болнични заведения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!