НСИ отвори за украински бежанци базата си край Ловеч

OFFNews Последна промяна на 07 март 2022 в 16:15 941 0

Снимка БГНЕС, архив

Бежанци от Украйна ще бъдат настанени в хотелската част на учебно-квалификационния център на Националния статистически институт в с. Сливек, Ловешко. По този начин НСИ подкрепя украинските граждани, напуснали домовете си заради войната, съобщават оттам.

„Чисто човешки искахме да помогнем на тези хора. Добре е, че успяхме бързо да обединим усилията си с община Ловеч“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Тридесет украински граждани ще бъдат настанени безвъзмездно в хотела за неопределено време. Институцията ще им осигури пълен пансион.

Решението на ръководството на НСИ е взето след получено писмо от кмета на община Ловеч с молба да бъде предоставена базата. То е съобразено с одобрената от правителството програма за помощ на украински граждани, търсещи закрила в България.

Европейската статистическа общност изрази своята подкрепа и солидарност с Украйна още миналата седмица. В съвместно писмо, подкрепено от всички ръководители на статистически институти в Европейската статистическа система, генералният директор на Евростат Мариана Коцева и генералният директор на Френския статистически институт Жан Люк Таверние (в момента Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС) споделиха общата надежда, че военните действия скоро ще приключат и мирът ще бъде възстановен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови