Quantcast

НСИ ни пита по домовете дали и какво сме учили в чужбина

Александра Маркарян Последна промяна на 20 октомври 2014 в 13:23 3615 2

Студенти в канадския университет МагГил

Снимка sxc.hu

Студенти в университета МагГил в Монреал, Канада

Учили ли сме в чужбина? Ако да, какво и за колко време? Тези въпроси ще задават анкетьорите от териториалните статистически бюра, които тръгват от днес по домовете, за да направят първото за страната ни проучване за образователната мобилност. То бе представено днес от Свилен Кателиев, началник отдел "Статистика на образованието и културата" в Националния статистически институт.

Въпросите обхващат както висшето, така и средното професионално и неформалното обучение зад граница. Целта им е също да се установи каква част от анкетираните са завършили изцяло образованието си в чужбина или са били там по програми за обмен.

До 28 ноември анкетьорите ще обиколят 22 280 домакинства с надеждата 4-те страници анкета да попълнят около 30 000 души на възраст между 18 и 34 години, които са попаднали в извадката. Анкетьорите ще носят писмо от председателя на НСИ до избраните домакинства.

25-те въпроса са разпределени в три части. В първата са групирани въпроси за пола, възрастта и заетостта на попълващия. Във втората се пита за придобитите степени на образование, а в третата има най-много въпроси - 14, които целят да извлекат детайлна информация за престоя в друга държава с образователна цел.

"Събраната информация ще послужи за няколко цели. Първата е да се установи дали се изпълнява заложената цел в Стратегия "Европа 2020" поне 20% от студентите в ЕС да са имали период на обучение в друга страна. Данните ще послужат и като информационна база за разработването на политики в сферата на образованието и на пазара на труда", коментира зам.-председателят на НСИ Богдан Богданов.

Събираните досега данни сочат, че най-малко 27 895 българи учат зад граница. Те не са пълни, защото не всички държави имат данни за учещите в университетите им чужденци. Такива не постъпват в НСИ от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Македония, Хърватия, Румъния, Латвия.

Най-много български студенти учат в Обединеното кралство - 7405, и Германия - 7195, сочат данните от 2012 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Следват Австрия - 1786, Франция - 1770, Испания - 1724 и Нидерландия - 1637.

У нас пък учат 11 280 чужди граждани (по данни на НСИ за 2013/2014 г.). Те са 4% от общия брой студенти. Най-много са турските студенти - 35.3%, следват студентите от Гърция - 22.3%. Близо половината - 45.9% - учат специалност от област "Здравеопазване". 11.1% следват специалност от "Технически науки" и 4.8% - от "Обществени науки".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2014 в 17:26

Тези са същите наглеци като онези, които си направиха екскурзии из Европа по времето на Олигархски уж да агитират децата да се върнат да бачкат в Бг. Да не са луди да се връщат- след десетките хиляди евро инвестиции на семействата им, тук ги чакат разни негодници с идеята да ги експлоатират и унижават. Тези анкети колко пари ще струват и кой ги плаща? В Бг може да изровят някой учил на запад, но той със сигурност ще е над тази възраст. А по - дъртите учеха в СССР.

20.10 2014 в 16:06

Защо ще ходят по домовете, хората, които са ходили в чужбина най-вероятно могат да попълнят въпросник и в интернет. Трябва само добра информационна кампания. Да не говорим, че има едно 50 процента поне, които са учили и не са се върнали, тях по домовете в чужбина ли ще ги търсят :)