НСИ: Кодът от преброяването не съдържа лична информация

OFFNews 28 септември 2021 в 13:03 1084 0

Уникалният преброителен код, който получават преброилите се онлайн, не съдържа лична информация, информират от Националния статистически институт (НСИ).

Всеки, който успешно е попълнил преброителната карта онлайн, е получил на имейла си уникален преброителен код. Той е от 15 цифри и съдържа служебна кодирана информация - за общината, контролния и преброителния участък, в който се намира домакинството. В него няма никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. Затова и хората не бива да се притесняват, че би могло да има злоупотреби с него, уверяват от НСИ.

В страната преброителите използват различни практики за събиране на кодовете от хората, които са се преброили електронно. Освен сините "закачалки", те залепват съобщения във входовете със своя телефон или имейл. Независимо как преброителят е оставил контактната информация, можете да се свържете с него и да предадете кода. Ако по някаква причина ви е невъзможно, не се безпокойте – няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно.

2 152 368 души са се преброили електронно, сочат данните към 6.00 часа днес, 28 септември.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови