Нови щети от дъжда в Северозападна България, обстановката се нормализира

Няма данни за застрашени или пострадали хора

OFFNews 25 юни 2023 в 11:10 3194 2

наводнение

Снимка Архив/БГНЕС

Наводнението в Лиляче

Нови порои и наводнения в Северозападна България причиниха щети. В Криводол е обявено частично бедствено положение. Това се случва броени дни, след като беше отменено бедственото положение заради предишните дъждове. В село Галатин са наводнени 15 къщи, съобщи Нова телевизия.

През изминалата нощ са получени над 46 сигнала за произшествия, свързани с динамичната метеорологична обстановка, на територията на София-град, областите Враца и Монтана, потвърдиха от МВР.

Съобщенията са предимно за наводнени мазета, приземни етажи на къщи, както и за паднали дървета и клони. Няма данни за застрашени или пострадали хора. Към момента обстановката се нормализира. Голяма част от сигналите са отпаднали поради отичане на водата.

Вследствие на проливния дъжд, валял над Община Монтана в оперативния център при РДПБЗН –Монтана са получени 25 сигнала. Водолазен екип с моторна лодка са евакуирали 7 човека от овцеферма в кв. Кошарник. Извършени са 5 отводнявания и е отстранено едно паднало дърво.

До 6 часа сутринта на територията на РДПБЗН-Враца са постъпили 10 сигнала, отработени са 8 сигнала за отводнявания на мазета и приземни етажи на къщи. На терен са работили 3 противопожарни автомобила с 10 служители.

Заради интензивните валежи тази нощ аварийните екипи на Столичната община (СО) са реагирали на пет сигнала за завирявания, наводнени дворове и мазета. Те са били на територията на районите "Нови Искър" и „Красно село", съобщиха от пресцентъра на общината.

С цел превенция, аварийните екипи извършват обходи на терен. Следи се състоянието на реките и язовирите на територията на СО. Реките са в коритата си, няма опасност от разливи. Контролирано се изпускат общински язовири.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология над страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в следобедните часове, ще има интензивни валежи от дъжд, гръмотевични бури и вероятност за градушки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

25.06 2023 в 12:13

Като се изсичат горите, всички мълчат и са доволни от трохите, които им подхвърлят местните феодали и дървена мафия. Отделно всички се хвърлят боклуците в реките и горите, ама като дойде бедствието питат къде е държавата.

22548

1

dolivo

25.06 2023 в 11:42

един приятел си построи къща във Франция някакви села, и си получил човека за наводненията статистика, инсиндигна къщата на 50 см допълнителна височина.

Отделно си има застраховка.

Та се чудех, как стои в България въпроса със застраховките. Остави инфраструктурата, ами лични взимат ли хората?

Плащат ли застрахователните компании?

Защото според мен това е начина, за да си възстановяват хората щетите.

А застрахователя може да заведе дело за немарливост срещу общината, или да проверява готовността, за да си избегне разходите.

Това разбира се, ако има нормален пазар застрахователен и нормален съд, който може да притиска общини с дела за немарливост, както и контролен орган, който орязва бонуси и заплати, ако дела се печелят срещу общината.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки