Нови сгради за 2 училища във Варна

OFFNews 29 май 2023 в 13:16 944 1

Заседание на общинския съвет във Варна

Снимка Пресцентър на ОС-Варна

Заседание на общинския съвет във Варна

Нови сгради ще бъдат построени за основните училища „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“ във Варна. На извънредно заседание общинският съвет даде съгласието си общината да кандидатства с двете проектни предложения, за които има заделени средства по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Решението бе взето с голямо мнозинство от съветниците.

Към училищата „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“ ще бъдат изградени допълнителни сгради, като целта е да се осигури успешно преминаване към едносменен режим на обучение. Към момента и в двете училища няма условия за подобна организация.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за Варна е до 13,3 млн. лева с ДДС, или по 6,6 млн. лева за сграда. Съфинансиране от страна на общината не се изисква.
Новите сгради трябва да бъдат изградени за 34 месеца, но не по-късно от 31 май 2026 г.

Местният парламент гласува също двата центъра за хора с деменция във Варна да бъдат делегирана от държавата дейност от 1 юли 2023 г. Центровете, които бяха изградени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в продължение на 12 месеца работеха с европейски средства. За да се осигури устойчивост и приемственост на дейностите, бе решено центровете да продължат да функционират, но вече с държавно финансиране.

С пълно единодушие съветниците одобриха също финансова помощ в размер на 5000 лв. за арх. Иво Димитров. Младият мъж има нужда от средства, за да пребори тежко заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!