Нова служба ще следи имотите на магистратите

Тя ще е куче пазач, обясни идеята си за съдебна реформа Христо Иванов

OFFNews 20 януари 2015 в 16:12 4651 6

правосъдният министър Христо Иванов

В България ще се създаде нова служба, която да следи имотите и финансовото състояние на съдии и прокурори. Тя ще има за задача да проверява и сигнализира за несъответствия в декларациите им. Идеята ще залегне в  новата съдебна реформа, обясни по време на годишната среща на властта с бизнеса правосъдният министър Христо Иванов.

Подобен надзорен орган съществува в Румъния - Национална агенция по интегритет. Тя проверява всички данни и подозрения за корупция на прокурори и съдии, включително и по имуществените им декларации.Сред осъдените вече има 85 министри, депутати, кметове, съдии и прокурори. В момента над 100 представители на местната власт са подведени под съдебна отговорност за злоупотреби.

"Новата служба ще е куче пазач, което да следи за несъответствие между декларираното и реално притежаваното имущество.Този орган ще има възможността да пита съответния магистрат:

"А на теб откъде ти е тази колекция от скъпи картини, а тези диаманти откъде се взеха. Може едно такова разследване да не завърши с наказателно производство, но поне магистратите ще разберат, че мястото им няма да е в съдебната система", мотивира идеята си правосъдният министър Иванов.

До момента Етичната комисия на Висшия съдебен съвет е надзорния орган у нас, който би трябвало да оглежда всички изнесени данни и съмнения, да реагира на всяко сезиране, за да роди някакво обществено доверие, че граждани и фирми могат да разчитат на безпристрастно правосъдие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!