Христо Иванов: Брюксел предупреди да очакваме критичен доклад

ОFFNews 02 ноември 2014 в 15:45 2374 3

Христо Иванов
Христо Иванов

Ако някой в София си мисли, че смяната на Европейската комисия ще донесе смяна на отношението към механизма за сътрудничество и оценка, това би било голяма грешка.

Това е посочила нееднократно Катрин Дей, която координира прилагането на мониторинга за България за правосъдието и вътрешния ред, на в разговор със служебния министър на правосъдието Христо Иванов.

Първият заместник-председател на комисията, досегашният холандски министър Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво за механизма и това вероятно ще доведе до заостряне на позицията спрямо България, допълни Иванов в интервю за БНР.

Дей е предупредила и че България трябва да очаква критичен доклад.

Другото, което каза госпожа Катрин Дей, е, че нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад. Това беше един сигнал, че трябва да се подготвим за доста критика. Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематика на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции, които заслужават доверие.

Това, за мен, е много важен акцент, защото той показва едно просто нещо - ние не успяваме да реформираме съдебната си система, но изобщо не сме започнали на системно ниво разговора за това какво трябва да се случи в системата на вътрешните работи и сигурността, добави министърът. - Нейният акцент (на Катрин Дей - б.р.), и това беше повторено 4 пъти по време на срещата, беше, че, ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем, независимо какво приказва кабинетът и други, въвлечени в съдебната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!