Нова инсталация на фонтана на Витошка 'води' към планината

OFFNews 28 ноември 2017 в 11:30 6792 2

Снимка бТВ архив

Нова арт инсталация на мястото на фонтана на столичния булевард "Витоша" обсъжда Столична община. Автор на идеята е проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия. 

Проектът предвижда да се свържат Витошка и планината Витоша, карта от мозайка ще препраща разхождащите се по булеварда българи и чужди туристи към Алеко, Златните мостове, Черни връх, Боянската църква и още ред красиви места в "белия дроб на София". 

Обсъждаме този проект от около 6 месеца, заяви за OFFNews зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов. Той припомни, че преди 2 години общината обяви конкурс за мястото на фонтана, но нито едно от предложенията не е събрало достатъчно подкрепа. Обърнахме се към студенти и преподаватели в НХГ, по време на разговорите проф. Добрев предложи идеята, която разискваме сега, каза още Чобанов. 

На следващото си заседание комисията по култура в СО ще обсъжда за пореден път проекта на проф. Добрев. Целта е на инсталацията-карта да бъдат изобразени и кодове, които да дават възможност на чуждите туристи да се информират чрез тях за посоките и местностите на Витоша. Така ще се избегне необходимостта надписите да се поставят освен на български и на английски език, което според художника ще загрози инсталацията. 

Засега проектът среща значителна подкрепа сред творческите среди, допълни д-р Тодор Чобанов.  

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  2

  случайно прочетох

  28.11 2017 в 16:23

  Дайте да видим проекта. Да не е нещо, като онова което беше пред НДК.

  6947

  1

  theprofet

  28.11 2017 в 13:37

  Белия дроб на София отдавна не може да смогне на нафтовите печки на провинциалите... Вече е станал черен дроб!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II