Нова акция на плажа Росенец, ще скубят Сарайграса на Доган

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2021 в 11:03 6080 0

Нова акция на морското имение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган е организирана за днес.

"Въоръжени" с кирки, лопати и гребла активисти ще отидат да почистят плажа на парк Росенец, където изненадващо се оказа, че се е появила трева.

„Сарайграс“ поникна на плажа на „Росенец“. Озеленителят на Републиката - Ахмед Доган, твърди, че това не е плаж, а ботаническа градина. Половин година след акцията на "Росенец", редица други необясними неща се случват на този мистериозен полуостров. Всичко това пред празния поглед на десетки български институции, впрегнати в услуга на Доган с една цел – да запазят илюзията за недосегаемия Сарай", заявяват от Демократична България, която разпространи видеоматериал за чудесата, които се случват там.

Акцията по премахване на тревата от плажната ивица до лятното имение на почетния председател на ДПС е по инициатива на Организацията за закрила на българските граждани. Участниците сигнализираха преди дни, че плажът е замаскиран като тревна площ и че е внесена жалба в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. "Догансарай" арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът на ивицата е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва. Днес тревата от ивицата ще бъде почистена, каза Бисер Русимов от организацията.

"Очакваме между 20 и 30 човека да се съберем. Целта на мероприятието е да изкореним и изчистим тази трева, израснала в пясъка, тъй като според мнението на експерт, тази трева е изкуствено засадена там във връзка с това, че в момента се водят дела тази плажна ивица да бъде въведена в специализираните карти като такава, защото тя все още съществува като земеделска земя", каза той пред БНР.

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост. Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя. Миналото лято от Министерството на туризма задействаха процедура по изменение на статута, за да може да се издаде акт за държавна собственост.

Освен Сарайграса върху плажната ивица в имението, ползвано от Доган, има и няколко незаконни постройки, които са с предписание за премахване. Досега обаче нито една държавна институция не се е задействала по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови