Нов протест на ''Артекс'': Ще защитим правата си в съда, а държавата ще носи отговорност

Началникът на спрялата строежа на ''Златен век'' ДНСК отсече, че разрешителното за строителството на небостъргача е изтекло

OFFNews 22 юни 2021 в 10:02 1288 0

Снимка БГНЕС

На нов протест излязоха представител и служители на строителната фирма "Артекс инженеринг", след като ДНСК спря строителството на сградата "Златен век".

Тази сутрин те се събраха пред Дирекция "Национален строителен контрол", след като вчера оттам взеха решението си за сградата, която по план трябваше да бъде построена в столичния жилищен комплекс "Лозенец". Мотивът на ДНСК бе, че разрешението за строеж е изтекло миналата година.

Първоначалното спиране на сградата стана след скандала за купени от политици жилища в кооперации на "Артекс" по занижени цени. Сред тях бяха бившият зам.-председател на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който впоследствие се раздели с поста и партията, както и бившият правосъден министър Цецка Цачева. Постовете си напуснаха и двама зам.-министри. Впоследствие съдът върна правото на строеж на "Артекс", но с вчерашното си решение ДНСК отново замрази строежа.

По този повод началникът на дирекцията арх. Влади Калинов коментира пред БНР: "Процедурата е приключила. „Артекс“ няма валидно разрешение за строеж. Това са изводите, които ние направихме след дълъг анализ на всички предоставени при нас документи след множеството правни становища, които разгледахме“.

В официална позиция от „Артекс“ заявиха, че решението на ДНСК е противозаконно и че компанията ще защити правата си в съда.

Вчера представители на фирмата също протестираха, но пред Министерството на регионалното развитие с искане строежът „Златен век“ да продължи.

На протеста днес арх. Пламен Мирянов - един от ръководителите на "Артекс", се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак и увери, че те ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност.

По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки:

„Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от това неправомерно решение тежат на съвестта на тези, които го взеха. Вчера с недоумение разбираме, че ще се издаде нова, поредна заповед спиране на строежа. За втори път компанията ни бива използвана за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки. Случи се преди – по времето на Борисов, случва се и сега“, каза арх. Мирянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!