Нов проект: Зелен трамвай и линеен парк от Руски паметник до пл. 'Македония'

Алеи за пешеходци и колоездачи по трасето на петицата, колите ще паркират само в локалните платна

OFFNews 04 януари 2019 в 14:30 7711 4

Снимка Архив

Зелените релси по линията на трамвай №5 ще продължат от Руски паметник до площад "Македония". Реконструкцията предвижда районът да се превърне в Линеен парк с много зеленина, обяви главният архитект на София Здравко Здравков. 

Няма да се прави подземен паркинг, живеещите в района не са съгласни, обясни Здравков. Проектът предвижда обаче да се запазят 168 паркоместа, като колите ще паркират успоредно в локалните платна, а не както сега перпендикулярно в алеите около трамвайните релси. 

Ще се оформят велоалея от едната страна на трасето и пешеходна от другата, а между тях ще има "джобове" за почивка на колоездачите, обясни главният архитект. 

В разработването на проекта са участвали не само бг архитекти, но и екип от Париж, каза още арх. Здравков. По думите му процедурата по избор на изпълнител ще стартира през май. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче настоя това да се случи още през април, за да може реконструкцията да стартира през 2020 г. 

Покрай релсите на трамвай №5 няма да има ограничители, а жив плет, обясни още арх. Здравков. 

Първата поръчка за избор на изпълнител за трасето бе прекратена миналата година, заради несъответствие между проектната документация и количествените сметки, което би довело до сериозно изменение на документацията, обяви тогава Столична община. Именно забавянето на новия конкурс дало възможност на главния архитект да привлече бг проектанти и екип от Париж, начело на който е българка, за да се стигне до новия вариант за линеен парк по трасето на трамвай №5 в участъка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

4

nikidimi

04.01 2019 в 19:48

И аз живея в района, никой не ме е питал. Не знам как го решиха това, явно си търсят оправдание

11912

3

бацка

04.01 2019 в 17:44

Здравков е питал баба си и Фандъкова - едната е казала "сакън", другата - "ще питам господаря ББ"... И така си е останало.

12016

2

haricska

04.01 2019 в 16:11

Значи просто ще възстановят това, което унищожиха преди години плюс велоалея. Направо ме е страх да си помисля какво ще сътворят, на хартия линеен парк звучи супер, може да се направи прекрасно, но досега не доказаха, че могат да се справят с тези неща.
Мисля, че трябва да има и промени в отношение паркирането, да се узаконят зони, в които да могат да спират само хора с винетни стикери, с намаляването на местата доста ще отеснее на живущите. Не ми се вярва да не са искали подземен паркинг, по-скоро никой не ги е питал и сега се лъже най-нагло.

11796

1

Keizer Soze

04.01 2019 в 15:56

"Няма да се прави подземен паркинг, живеещите в района не са съгласни, обясни Здравков. "

Кога ги питаха тея живущи? Имаше гласуване ли? И аз живея в райно и искам подземен паркинг. Как от живущите до булеварда зависи проект важен за целия град? Какво им пречи паркингът?
Това им е любима фраза зад която да се скрият.

 
X

Да помогнем на украинските деца!