Нов квартал в Младост, 5% повече зеленина в него благодарение на Иванчева

Юлиана Ончева 20 декември 2018 в 13:15 14135 2

Столичният квартал Младост 1-А ще се разширява с нов подробен устройствен план (ПУП). Планът обхваща триъгълника между ул. "Ана Ахматова", бул. "Цариградско шосе" и продължението на бул. "Сахаров" - бъдещият бул. "Копенхаген". 

Териториите попадат в смесена многофункционална зона. Терените за обществено обслужване са 20,3 дка - те са предвидени за училище, като на практика към съществуващото сега 145 СОУ ще се прави нов корпус, обясни временният кмет на Младост Румен Русев пред OFFNews.

Той признава, че проектът е от няколко години, а основната заслуга предвидените първоначално 20% от частните имоти за зелена площ и инфраструктура да станат 25 на сто е на отстранената кметица Десислава Иванчева.

Бяхме заедно при главния архитект на София Здравко Здравков и тя бе категорична: "Аз искам 25% да е компенсацията". Така се стигнало до промяна на плана. 

Според сегашния ПУП почти 40 дка са за улици и алеи, а за озеленяване, спорт и техническа инфраструктура са предвидени 9,4 дка. 

Зоната е СМФ - терените за строителство са 108,8 дка, най-високата сграда може да бъде 12-етажна или 36 метра, обясни Русев. Той обясни, че не може да каже в момента точно колко сгради ще бъдат построени в района, защото зависи от големината на всяко УПИ - 28 на брой. Сградите са основно II и III категория, те се одобряват от главния архитект на Столична община, уточни Русев. 

Новият ПУП дава възможност да стартира предвиденото продължение на бул. Копенхаген", който в момента минава само през кв. "Дружба" и стига до бул. "Цариградско шосе". Той трябва да стигне до метростанция "Младост 3", където ще има два безплатни буферени паркинга за обществено ползване. 

Общински детски градини в района не се предвиждат, инвеститорите ще строят частни за децата на служителите в новите офиси. 

Улица "Ана Ахматова" пък трябва да бъде продължена и да стига до бъдещата нова отсечка от бул. "Копенхаген" и така да се направи връзка между бул. "Александър Малинов" и бул. "Копенхаген".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

2

ovgun

20.12 2018 в 14:13

Годко, Годко, посредствената публика вярва на Цацаров, Гешев и КОНПИ. Види се ти си от тях или просто си провинциален трол на мутрата Боеко.
Който живее в Младост вижда много добре какво се случва след нейния арест...

5700

1

Годо

20.12 2018 в 13:48

Каква връзка има това с взетия рушвет, с изнудването на предприемачите. Дори и папагалчета да летят в "Младост" в колата на тази жена намериха огромна сума пари. А в един том записи по телефона са записани уговорки за тази сума. Подобни заглавия с полуистини са отлично средство за манипулация на посредствена публика.