Нов колеж на Техническия университет ще обучава кадри за промишлеността в Казанлък

Александра Маркарян 25 юли 2017 в 17:14 7609 0

Снимка ТУ-София

Техническият университет - София открива колеж в Казанлък, в който ще учат до 230 студенти в направление "Машинно инженерство".

Проект за постановлението е внесен от министъра на образованието Красимир Вълчев в Министерския съвет, на база решение на Академичния съвет на ВУЗ-а и положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

В колежа ще се подготвят кадри за нуждите на редица предприятия в Казанлък и региона в областта на металообработването, производството на елементи за хидравлични съоръжения, както и за индустрията, свързана с военнопромишленото производство, се казва в мотивите за внасянето на проекта.

В Казанлък работят повече от 300 производствени предприятия, а с най-голяма тежест са машиностроителните: „М+С Хидравлик“, „Капрони“, „Зино“, „Суперабразив“, „Индустриалтехник“, „Катанимпекс ЕООД“, „Хидропневмотехника“, „Шипка ООД“. В града са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната. Там е оръжейния завод "Арсенал".

В машиностроителния сектор в Казанлък са ангажирани над 15 000 души.

Специалността в колежа ще е „Технология на машиностроенето“. Завършилите ще получават диплома за висше образование със степен професионален бакалавър и професионална квалификация механик.

Колежът ще се помещава на етаж в сградата на Професионалната гимназия по строителство, ще разполага с пет учебни кабинета и още шест стаи, самостоятелен вход и санитарен възел, отоплителна инсталация. В двора, където студентите могат да спортуват, има и едноетажна сграда, оборудвана за учебна практика.

Техническият университет – София включва в структурата си 11 факултета, два департамента, филиал в Пловдив с два факултета, факултет в Сливен и два колежа – Обединен технически колеж и Колеж – Сливен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови