НОИ плаща пенсиите за май след Гергьовден

OFFNews 02 май 2023 в 12:15 3392 0

Пенсионери

Снимка pexels.com

Възрастни хора на разходка в парка

Държавата ще изплати пенсиите за май на пенсионерите не преди Гергьовден, а след празника, съобщава Националният осигурителен институт.

По правило изплащането започва на 7-мо число, но тъй като 7 май е неделя, а понеделник е официален почивен ден, пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще ги получат едва на 9 май.

Останалите - които ги вземат от пощенските клонове - ще ги вземат между 9 май (вторник) и 22 май (понеделник).

Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Когато тези дати са неработни дни, какъвто този месец е случаят и с двете дати, изплащането започва от първия работен ден след това – 9 май, и завършва на първия работен ден след почивния краен срок – 22 май, разяснява НОИ. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от пощенските станции.

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови