Николай Велчев: Инициативата за запазване на пазара пред РУМ Лозенец получи широка подкрепа в СОС

OFFNews 26 януари 2022 в 12:35 955 0

Доволен съм, че инициативата за запазване на зеленчуковия пазар пред РУМ „Лозенец“ на бул. „Черни връх“, получи подкрепата и от други политически групи. 

Това каза общинският съветник от БСП в СОС Николай Велчев по повод инициираната от него подписка в защита на този пазар. За броени дни в нея се включиха повече от 1500 граждани. Предстои Столичният общински съвет да разгледа доклад, на който Велчев е съвносител, с цел решаване на проблема, като бъде регламентиран статутът на този традиционен пазар за българска земеделска продукция.

Общинският съветник припомни, че съществуването му е било застрашено от идеята на районния кмет на това място да бъда изградена „Зона за събития на открито“.

„Винаги съм застъпвал тезата, че местните проблеми и особено в случаите, когато става въпрос за знакови пространства за града или за даден район, трябва да се решават след допитване до гражданите. Не бива за сметка на постигането на една цел, да бъде нарушавана друга потребност на хората, както е в конкретния случай“, аргументира се Николай Велчев.

Той обясни, че идеята на кмета на район „Лозенец“ да бъде изградена „Зона за събития на открито“ не е лоша, но не е необходимо да бъде на мястото на съществуващия пазар.

„Правилното е да се направи широко обществено обсъждане, в което да вземат участие максимален брой граждани, които живеят и работят в района и да се види какво и къде искат те. Не бива идеята за „Зона за събития на открито“ да се противопоставя на необходимостта от този пазар. Можем заедно с районния кмет и хората от „Лозенец“ да обсъдим възможностите и да намерим по-подходящо място за подобна зона“, обясни Николай Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови