Нямало е как да не се случи: Радев за бедствието в Бургас и Камено

ОFFNews 25 октомври 2017 в 19:49 8362 6

Снимка БГНЕС

Според министъра на вътрешните работи Валентин Радев ситуацията с бедственото положение в Бургас се дължи на проливните дъждове. В момента Радев е в село Черни връх в община Камено.  

"Видяхме какви са пораженията. Пътувайки насам видяхме това, което се е случило. Първото впечатление, което имаме, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо", коментира Радев.

Първоначалната прогноза за дъждовете в региона е била за около 20-30 л. на кв. м, после "Пожарна безопасност и защита на населението" са предупредили всички области, че ще паднат около 40-50 л/кв. м. в общините Бургас и Камено. Там обаче падат близо 200 л., допълни Радев.

Той заяви, че са взети всякакви мерки за всички засегнати от бедствието жители на общините Камено и Бургас, има електричество и питейна вода. 

Той допълни, че все още няма информация за изчезналата жена от с. Полски извор и добави, че на 23 ноември е обявено събрание на Междуведомствен съвет за намаляване риска от бедствия. 

Държавната помощ за пострадалите от наводненията в Бургаско домакинства пък ще бъде по 325 лева. 

Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков също заяви, че именно огромните количества дъжд са причина за потопа.

"Състоянието на двата най-големи язовира в Бургаски регион – Ясна поляна и Ново Паничарево е добро и няма опасност от преливане", каза той, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че 7 язовира са със скъсани стени, но те не могат да създадат голяма приливна вълна, тъй като са каскадни. Четири от язовирите са в община Бургас, два – в община Камено и един в община Айтос. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който също е в с. Черни връх, заяви, че големите язовири  "Ясна поляна" и "Паничарево" в момента се изпускат контролирано. Той допълни, че от 03.00 часа на АМ "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания.

"Само в канавките имаме проблеми и понастоящем т.е. там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките", допълни той.

В следствие на пороите трима души загубиха живота си. Те са от селата Ливада, Равнец и Полски извор. Продължава издирването на жена от село Полски извор. 

В спасителните действия в района след проливните валежи участваха осем пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход "Амфибия" от РДПБЗН - Бургас и Варна – общо 64 служители на „Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

6

Tanya Shtereva

27.10 2017 в 15:40

То всичко в България е : "Нямало е как да не се случи"... при толкова некомпетентни, при толкова несвършена работа, при толкова неверни експертизи и доклади, в които фактите са скрити или изкривени, а оценката и предписанията -
некомпетентни като "експертите", дето са се опитвали да ги пишат или са им диктували... по-големи "експерти"... ДОКОГА???
Надявам се, че "няма как да не се случи" и оставката на този жалък чиновник ... и всички, които са виновни за безобразието в бедстващите села да си понесат ОТГОВОРНОСТТА!!!

12001

4

Севтопол

26.10 2017 в 12:43

При бай Тошо дъждове не е имало ли??? – пита един селски бек. Имаше бе, как да нямаше. Само че тогава природните и каквито и да било други бедствия бяха "забранени със закон", а да се говори за тях беше неразумно, меко казано. А за бедствия, вследствие на нечия немарливост в Партията и държавата – пълна тишина, особено ако има и жертви. Просто Партията и държавата тогава ТРЯБВАШЕ да са безупречни. Защо трябваше ли? Ами за да изглеждат всички след тях неудачници. Така е, брат. А ти иначе си тролкай, не ми пречиш.

12001

3

Севтопол

26.10 2017 в 11:43

Този път от ГЕРБ пуснаха прекалено много дъжд. Вече и аз почвам да се съмнявам дали не е нарочно.

12329

2

Шопа

26.10 2017 в 10:14

При такова ниво на компетентност (МВР , Кметове, ББ) , наистина е неизбежно.