Няма проверка на ДАНС и Прокуратурата в МОН

Александра Маркарян 07 април 2015 в 10:30 5789 0

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Няма проверка на ДАНС и Прокуратурата в МОН. Има одити, които дори още не са започнали, а само са планирани. Това стана ясно от отговор на министъра на образованието проф. Тодор Танев на въпрос от репортер на OFFNews, провокиран от вчерашното му изявление, че започва проверка и от информацията от наши източници, според които това всъщност не е вярно.

Вчера министърът заяви, че ДАНС и Прокуратурата започват проверка във връзка със сигнали за отклоняване на средства. Тя щяла да се съсредоточи в три звена подчинени на МОН - Център за развитие на човешките ресурси, "Ученически отдих и спорт" и Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Танев обяви това в отговор на журналистически въпрос за публикация, според която са застрашени 35 млн. лева по програма "Еразъм+".

Днес обаче той заяви*:

"Аз съм говорил. Помолих ги, за да бъда сигурен в това какво се е правело, за да не станат грешки. Всеки ръководител, който има някакво чувство за реализъм и отговорност, би следвало да тръгне от там. Безотговорно е да не се тръгне от одитите. Ако трябва, можем да говорим и с други служби - ДАНС не е единствената - по-нататъка, но съм говорил с новото ръководство на ДАНС. Проверка в момента няма. Още е рано. Аз чакам резултатите от одитите. Когато ги имаме и ако се наложи, ще получа подкрепа от тях, както и от Прокуратурата. Това е държава, ние работим в синхрон.

...

Много са сигналите, които ме предизвикаха да го направя. Има нещо в регистъра на Ученически отдих - там има някакви изчезнали имоти, загуби на дялове от Министерството, от този сорт неща. Нямам твърдение, искам да го видя написано от професионалисти, икономисти, одитори. Те са нещо на първа линия, предполагам, че има Равда, Лозенец, в Шабла има проблем. За съжаление, за това ще бъда атакуван и ще има саботаж. Той започна, той е ясен, не е от вас.

Много са, ще ги кажа, когато получа одита. Ръководителката (бел. ред. вероятно на Центъра за развитие на човешките ресурси - бел. ред.) досега е в болнични. Чакам я да се върне, за да поръча този одит, те трябва да си го поръчат сами.

В Центъра за интеграция също има проблеми, докладвани в министерството на науката и образованието. Има странни неща - конференциите струват повече, отколкото би трябвало да струват и т.н. Длъжен съм да проверя къде отиват парите.

...

Няма проверка, има готовност, рано е."

*Записът е свален 1:1, няма редакторска намеса. Пропуснати са единствено въпросите на репортерите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови