Няма пречки да бутнат Феята, не е културна ценност

OFFNews 02 август 2018 в 14:11 5910 0

Няма пречки сградата на някогашната легендарна кафе-сладкарница Феята в столичния квартал "Яворов" да бъде съборена. 

Тя не е недвижима културна ценност и не влиза в границите на недвижима културна ценност или в охранителната зона на такава и няма нужда от становище на НИНКН, става ясно от отговор директора на института за паметници на културата арх. Красимир Тодоров до Община Средец.

От района са изпратили запитване до НИНКН, заради постъпилото искане от Българска холдингова компания чрез Софинвест да съгласува проектите за временна организация на движението, план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци по време на събарянето на Феята. 

Договорът за приватизацията на Феята е от април 1999 г. първоначално за 948,93 кв. м. разгъната застроена площ(РЗС), като собствениците получават идеални части от терена и право на строеж. С допълнително споразумение три месеца по-късно квадратурата става 1347,46 км. м. През 2011 г. собствениците от Българска холдингова компания купуват терена, върху който е правото им на строеж - 752 кв.м., разказа кметът на района Мария Ачкова пред OFFNews още на 10 юли, когато станаха ясни намеренията на БХК. 

Рушащата се сграда според плановете на собствениците трябва да се превърне в офис сграда и ресторант. Според градоустройствения план на мястото не може да се строи над 3 етажа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови